Friday, September 6, 2013

TEDEN DOBRIH IDEJ #1

Kot ste nekateri opazili, sem na Facebooku in Twitterju začel zbirat dobre ideje, povezave in informacije o ljudeh, ki iščejo konkretne rešitve na svojih področjih. Ob vseh katastrofalnih ukrepih vlade in otroških maškeradah na raznih Rovtah se namreč človek počuti, kot da smo res narod totalnih debilov in da nismo sposobni niti osnov zdrave pameti. Ampak to ni popolna resnica. Poplava novic o raznih debilih pogosto zamegli tiste posameznike in ekipe, ki se samoiniciativno spopadajo s krizo in na različnih nivojih iščejo rešitve, utirajo pot alternativam in povezujejo ljudi. Želim si poiskati takšne ljudi, se povezovati z njimi, jih podpreti in jim pomagati pri dobrih projektih. Namesto da se ubadamo samo z nesposobneži (prav je, da jih identificiramo, a ne zaslužijo si toliko pozornosti) dajmo še malo osvetliti tiste sposobne. Vsak teden bom zato objavil nekaj povezav na zanimive nove ideje, ki jih doživljam kot pozitivne. Pošljite mi linke na ideje, ljudi in kolektive, za katere se vam zdi, da delajo dobre stvari, pa jih dajmo malo šerat po socialnih omrežjih. Škoda bi bilo, da grejo dobre ideje in poštene rešitve mimo nas. 
V igri so seveda čisto vsa področja, in to od lokalne, grassroots ravni, do čisto institucionalnih na državni ali mednarodni ravni. Povsod se iščejo rešitve.

Na željo nekaterih pa je tukaj na blogu seznam objav prejšnjega tedna, da se ohrani v malo trajnejši obliki. Če mi bo uspelo, bi rad vsak konec tedna objavil podoben seznam idej, ki se bodo nabrale. Iz sociološkega gušta pa zraven pod vsako objavo pripisujem še število lajkov in šerov, saj nam informacija o tem, kaj pri ljudeh "vžge" in kaj ne, marsikaj pove o stanju duha znotraj alternative. Vem da to ni objektivna cifra in da je vzeta zgolj iz vzorca mojih 4000 Facebook frendov, ampak vseeno si bom dovolil nekaj sklepov. Različne ideje v povezavi s hrano, še posebej če so zraven besede "bio", "eko" ali "domače", naletijo na takojšen pozitiven odziv velikega števila ljudi. Bolj sistemske rešitve so zaradi suhoparnosti seveda bistveno manj popularne. Na samem dnu popularnosti pa so vstajniške ideje, oziroma protesti in politična aktivacija civilne družbe. Pustim, da do sklepov pridete sami.

1.) AKCIJA "KEJ B'Š BREJSKU" DOBRA DELA.SI
Ful pametna akcija od človeka, ki kupuje breskve direkt od ajdovskih kmetov in jih po isti ceni razvaža naročnikom. To bi bil lahko vzorni model kako rešti marsikatero propadajočo panogo in regijo v Sloveniji. Zraven pa še dobimo dobre domače proizvode. Treba je podpret take ljudi! 

78 likes, 6 shares

2.) SISTEM IZMENJAVE HRANE IN SEMEN ZELEMENJAVA
Začeli smo s sadjem (dobradela.si), nadaljujmo pa z zelenjavo. Počekirajte, kakšno mrežo vzpostavljajo Zelemenjava.

106 likes, 11 shares

3.) SISTEM TREH INFORMACIJSKIH TOČ TOMAŽA PANGERŠIČA
Ko že govorimo o ljudeh, ki se ukvarjajo z ekonomično porazdelitvijo hrane in samopreskrbo, bi bilo dobro omeniti človeka, ki išče nekatere sistemske rešitve za to. Tomaž Pangeršič ima nekaj zelo konkretnih in pametnih predlogov. Poleg tega se ukvarja s praktičnimi rešitvami tudi v širšem pogledu, njegov sistem Treh informacijskih točk ponuja kar precej v razmislek. Kako prepoznati neizkoriščene potenciale v družbi in hkrati spodbuditi solidarnost. Kaj od tega bi moralo priti v parlamentarne razprave.

38 likes, 6 shares

4.) POENOSTAVITEV OBRAZCEV MATJAŽA ČUKA
Lahko je govoriti o možnih sistemskih spremembah, a kaj ko se pri nas tudi najosnovnejši postopki zataknejo že pri pultih uradov. Verjetno se vsi strinjamo, da je birokracija velik problem Slovenije. Ta problem pa se začne že pri obrazcih. Mag. Matjaž Čuk je nekaj časa nazaj zasnoval fantastičen vzorec, kako poenostaviti obrazce javne uprave. Ta zelo učinkovit sistem bi lahko verjetno stekel že v nekaj dneh, če bi bil interes. A kdo ve, kaj se je zgodilo s tem predlogom? A je to prišlo do vlade? Kako lahko posredujemo, da ta enostvna sprememba steče in nam vsem prihrani živce, državi pa denar?

30 likes, 4 shares

5.) BREZPLAČEN SISTEM OCENI ŠKODO.SI
Ena čisto pragmatična in enostavna. Velikokrat slišim negativne izkušnje od ljudi, ki morajo popraviti avto in nimajo znanja da bi zdevo približno ocenili. Zato seveda prihaja tudi do zlorab in nategov iz strani delavnic. Nekdo je zasnoval preprost brezplačen sistem, kako priti do pravih številk in rešitev. Ta je dober tako za mehanike kot tudi za uporabnike.

28 likes, 1 share

6.) BITKA PROTI NOVODOBNIM ZASVOJENOSTIM LOGOUT.SI
Verjamem, da bo internetna zasvojenost kmalu ena najbolj perečih bolezni sodobnega časa, ki pa jo zaenkrat popolnoma ignoriramo. Uporabna tehnologija se razvija s svetlobno hitrostjo, psihološki razvoj, družbena ureditev in celo vsakodnevna pravila obnašanja pa svetlobna leta zaostajajo. Ekipa LogOut opozarja na problematiko zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami in nudi brezplačno pomoč, predavanja in nasvete. Njihovo delo se bo po mojem mnenju v naslednjih letih izkazalo za zelo pomembno.

50 likes, 5 shares 

7.) PROTEST PROTI POLITIČNEMU NEPOTIZMU, KORUPCIJI IN NEPOTIZMU
Ker se je vlada v veliki meri pokazala, da ni pripravljena na dialog in razmislek o drugačnem pristopu k reševanju krize, bo treba spet začet protestirat. Predvsem mi je všeč, da v tej "novi sezoni" ne gre več za klasično bitko levi/desni, ampak za boj proti političnemu nepotizmu, korupciji in nepotizmu nasploh. Kot so zapisali na strani eventa: "Imenovanje Gašparja Gašparja Mišića je dokaz, da niti levi niti desni ne delujejo v interesu Slovenije. Vseeno jim je za skupno dobro. „Desni“ obujajo domobranstvo, „levi“ plenijo po državnih podjetjih. Imenovanje Mišića je dokaz, da imamo v Sloveniji opravka s propadajočimi tajkunsko-političnimi-bančnimi bandami, ki si hočejo prisvojiti še tisto malo skupnega premoženja, kar ga je ostalo v Sloveniji. Imenovanje Mišića je tudi dokaz, da se Zoran Janković ni umaknil z vrha državna politike, ampak, nasprotno, da še kako vpliva na ključne odločitve v Sloveniji." 
Povejmo vladi, da nam je dovolj njihove ignorance in sprenevedanja. Politične in družbene alternative počasi zorijo in se razvijajo, pomagajmo jim na poti.

23 likes, 4 shares



Še vedno iščemo ideje, posameznike in skupine! Pošljite svoje predloge in jih delim dalje.  


1 comment:

  1. Pozdravljeni, jaz sem Theresa Williams Potem ko sem bil dolga leta v zvezi z Andersonom, je razšel z mano, naredil sem vse, da sem ga vrnil, vendar je bilo vse zaman, toliko sem si ga želel zaradi ljubezni do njega, Prosil sem ga z vsem, dajal sem obljube, vendar je zavrnil. Prijatelju sem razložil svojo težavo in predlagala mi je, naj se raje obrnem na uroka, ki bi mi lahko pomagal pri črkovanju, da ga vrnem, vendar sem tip, ki nikoli ni verjel v urok, nisem imel druge izbire, kot da ga poskusim, pošiljal je črkovalca črkovanja in rekel mi je, da ni problema, da bo pred tremi dnevi vse v redu, da se bo moj bivši vrnil k meni pred tremi dnevi, vrgel urok in presenetljivo drugi dan je bilo okoli 16. ure. Bivši me je poklical, bil sem tako presenečen, odgovoril sem na klic in rekel je le, da mu je tako žal za vse, kar se je zgodilo, da je hotel, da se vrnem k njemu, da me ima tako rad. Bil sem tako vesel in šel do njega, tako smo spet začeli srečno živeti skupaj. Od takrat sem obljubil, da bi kdorkoli, za katerega vem, da ima težave v zvezi, obljubil, da bi ji pomagal tako, da bi jo napotil k edinemu resničnemu in močnemu sporočilu za črkovanje, ki mi je pomagal pri moji težavi. Njegov e-poštni naslov: {drogunduspellcaster@gmail.com} mu lahko pišete po e-pošti, če potrebujete njegovo pomoč v vaši zvezi ali kakšnem drugem primeru.
    1) Ljubezenski uroki
    2) Izgubljeni ljubezenski uroki
    3) Ustavi čarovništvo
    4) Poročni uroki
    5) Nosečnost urok
    6) Prelomni uroki
    7) Urok smrti
    8.) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni
    9) želite zadovoljiti svojega ljubimca
    10) Loterija
    Če imate težave za trajno rešitev, se obrnite na tega velikega moškega
    prek {drogunduspellcaster@gmail.com}

    ReplyDelete